látogató számláló

Fejlesztők lapja

Keresés

A tartalomhoz

Főmenü:


10. Anyák napi forgatókönyv - Anyák napja közeleg

Egyéb > Ünnepek > Anyák napja

10. forgatókönyv - Anyák napja közeleg

Szereplők: tanár, gyerekek ( az osztály létszámától függően)
Helyszín: az osztály. A tanítási óra végén a tanulók csomagolnak a táskájukba, s beszélgetnek még az osztályfőnökkel.
Jelmez: hétköznapi ruha

Tanár:
- Gyerekek! Van még egy fontos dolog. Közeledik az anyák napja. Ideje verset választanunk. Hoztam is néhány verseskötetet. Ide teszem az asztalra. Nézzétek át!
Gyerek 1:
- Na ne!
Gyerek 2:
- Már megint?
Gyerek 3:
- No , de már minden verset elmondtunk.
Gyerek 4:
- Az idén is kell táncolnunk?
Gyerek 5:
- Egyébként már nagyok vagyunk ehhez!
Tanár:
- Nem értelek benneteket. Hogy mondhattok ilyet? ( csönd, mindenki lehajtja a fejét) Tudjátok, hogy minden évben köszöntöttük az anyukátokat. Hogyan is juthat eszetekbe, hogy ezt a szép szokást abbahagyhatnánk! Pisti, Marika, legalább ti segítsetek!
(Zavart morgolódás. Suttogás, beszélgetés. Az osztályfőnök beírja a naplót. Ismét vár. Senki.)
Tanár:
- Bevallom csalódtam bennetek. Igaz, hogy kamaszok vagytok, de éppen azért tudnotok kell, hogy mennyire fontosak az érzelmek.
Gyerekek:
- Tudjuk!
Gyerek 6:
- De már mindent elmondtunk.
Tanár:
- Mindent? De jó nektek! Tudjátok én sokkal idősebb vagyok, már több anyák napját megértem, s tudom, hogy nagyon fontos. Egyet se mulasztottam el...(gondolkodik) Illetve egyszer. Ilyen idős lehettem, mint ti. Persze ebben a korban fontosabbak a barátok. Vagy legalábbis fontosabbnak látszanak. Vagyis úgy mutatjuk...
( a gyerekek lassan a tanár mellé ülnek /állnak/, folytatódik a beszélgetés. Egymás szavába vágnak.)
Gyerekek:
- Meséljen még, tanár úr!
Gyerek 6: Milyen volt fiatalnak lenni?
Tanár (nevetve):
- Milyen? Nektek milyen?
Gyerek 7:
- Motorozás...
Gyerek 8:
- Futball...
Gyerek 9:
- Játék...
Gyerek 10:
- Csavarogni órákon át. Az jó.
Gyerek 11:
- Haverok, barátok...
Gyerek 12:
- Beszélgetések...
Gyerek 13:
- Lányok...
Gyerek 14:
- Fiúk...
Gyerek 15:
- Divat...
Tanár:
- Na, látjátok, mi is ilyenek voltunk. De eszembe jutott valami. Vegyétek csak elő a szekrényből a dolgozatfüzeteket! Írtatok fogalmazást a családról. Keresse meg mindenki a magáét! Hol van az a rész, ami az édesanyátokról szól? Olvasd fel, Jutka, a tiédet!
Gyerek (kicsit zavartan):
- Az én édesanyám aranybarna hajú, mosolygós szemű, kedves. Sokat dolgozik értünk. Én különösen azt az időt szeretem, amit együtt töltünk a konyhában. Édesanyám finom ételeket tud készíteni, s a hétvégén engem is szokott tanítani főzni és édességeket sütni. Nagy siker számomra, amikor a család szívesen fogyasztja, amit én készítettem.
Tanár:
- Pisti, te mit írtál?
Gyerek:
- Az én anyukámnak a munkája mellett csak vasárnap van ideje arra, hogy utánanézzen az iskolai dolgaimnak. Néha nehezek ezek a beszélgetések. Különösen akkor, amikor nem tanultam rendesen. Ilyenkor szigorú, összeszid. A szívem mélyén ilyenkor érzem, hogy igaza van, s jobban kell igyekeznem. A legjobb az, amikor együtt megyünk a nagymamáékhoz, ekkor mindig sokat nevetünk...
Gyerek:
- Az én édesanyám sokat dolgozik értünk. Korán kel, mire mi felébredünk, ő már a munkahelyén dolgozik. De az asztalon ott vár minket a szalvétába csomagolt uzsonna, mellette a pohár kakaó. Mindez mutatja, hogy mindig gondol ránk. Ha felnőtt leszek, én is törődni fogok vele.
/És így tovább. A gyerekek maguk írják a szöveget, így lesz igazi, őszinte a műsor./
Tanár:
- Látjátok, érdemes volt itt maradni. Ezt el kell mondanotok anyák napján. Ne hagyjatok ki egy alkalmat sem arra, hogy ti is kimutassátok, mennyire fontosak a szüleitek, mert így lesz a mindennapokból ünnep, és így fog édesanyátok mosolyogni.

Főoldal | Fejlesztő játékok | Szemléltetés | Népi játékok | Népi játszóház | Egyéb | Adatok | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe